Canlı

Baba Denilince Akla Gelenler

Baba denilince akla gelenleri herkese kulak vererek yazmak istedim. Köklü bir araştırma olmadan bu yapılamazdı elbette. Bende önce çevremdekilere daha sonra internet sitelerine kulak verdim. Göz aşinası oldum forumların babalar ile ilgili açılan konularına... Yaklaşan babalar gününe mahsuben düşünce ve duygular tavan yapacak gibi gözüküyor.

Bir yanda babasından bir an bile ayrılmayan kesim bulunurken diğer yanda babasını genç yaşta kaybetmiş, babanın sıcaklığını fotoğraflardan almak için uğraşmış, zorluklara bir kanadı kırık devam etmeye çalışanlar bulunuyor. Onlar için babalar günü hediyesi çok uzak bir kelime gibi gözüküyor...

Babasını bir usta, bir kahraman, ulaşılmaz bir erkek portresi olarak görenlerin sayısı da oldukça fazla gibi gözüküyor. Onlar için ise babalar günü hediyesi apayrı bir anlam taşıyor. Kendisini tüm zorluklarda destekleyen, hafta sonlarını çocuklarına ayıran, sevecen, temiz yürekli babalar bu özel günde çok mutlu olacak gibi gözüküyor. Çünkü evlatlar hediye araştırmasına çoktan girdi bile...

Çocuklarına göre baba, en bilgili, en güçlü, en şefkatli, en yakışıklı, evi geçindirip yuvasını savunan bir kahraman olarak nitelendiriliyor.  Evdeki tamir işlerinde başarılı olan babalar ise ayrı bir duygu içine sokuyor evlatları. Onların gözünde bu tür babalar, tam bir usta, tüm sorunları çözmek için çaba gösteren ve sonunda mutlaka çözüme kavuşturan insan konumundadır.

Baba kelimesinin içinde kocaman bir boşluk yarattığı insanlarda yok değil elbette. Bu boşluk babanın vefatı veya evlatlarına olan tavrıyla şekillenmektedir. Kimse babasını hiçe saymak ve o yokmuş gibi davranmak istemez. Fakat evlat küçük bir tebessüm, ilgi ve sevgi bekler yalnızca babadan... Bunu çocuğa hissettirmek pek de zor olmamalı. Senin canından, senin kanından olan bir varlığı nasıl elinin tersiyle itebilirsin ki?

Neyse....

Özel ve güzel bir günü duygu seline çevirmeyelim. Sevelim, düşünelim ve hissedelim babalık duygusunu. Babalar günü hediyesi için seçimleri de ona göre yapalım. Vefat ettiyse mezarını, bizden uzaktaysa bulunduğu yeri ziyaret edelim. Babalar seçilmez. Kimse babasını kendisi seçmedi. Bu yüzden öncelikle büyük bir saygıyı hak ediyorlar.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.