Canlı

Geniş Açı Objektif Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Geniş açı objektifler, reflex fotoğraf makineleri için tasarlanması en zor objektiflerdir. Fotoğraf makinesinin belirli bir gövde kalınlığı bulunmaktadır. Bu kalınlık çoğu zaman 4-5 santimden daha az değildir.

Genellikle geniş açı denildiği zaman odak uzaklığı 4-5 santimden kısa objektifleri anlarsınız. Örneğin objektifimiz 8-16mm odak uzaklıkları arasında, odak uzaklığı değiştirilebilen bir objektif, gövde kalınlığı 4-5 santimetre bir fotoğraf makinesinin üzerine takılmaktadır. Gerçek odak uzaklığı hiçbir zaman 4 veya 5 santimden aşağı inmesi mümkün değildir.

Fakat bu evrede sanal odak uzaklığı 8mm olan yani 8mm’lik bir objektifin görüş açısına sahip olan bir tasarıma ihtiyacımız vardır. Bu gerçekten büyük bir zorlamadır. Biz bunlara Retro focus yani ters tele objektifler diyoruz. Bunlara örnek olarak dürbünleri gösterebiliriz. Dürbüne ters taraftan baktığınızda dünyayı nasıl görüyorsanız, geniş açı objektifler de aynı mantıkla çalışmaktadır.

İlginizi Çekebilir >> DSLR Fotoğraf Makinelerinde Çekim Hızı

Hangi alanda çalışacağınıza bağlı olmak üzere bir objektif seçmelisiniz. Örnek olarak sunduğumuz 8-16mm objektifi oldukça hoş ve güzel perspektifler veren bir geniş açı objektif ama eğer siz bir futbol maçını fotoğraflamayı düşünüyorsanız böyle bir objektife ihtiyacınız yok. Böyle objektifler genellikle dar mekanlarda yada farklı perspektifler yakalayabilmek için kullanılmaktadır.

http://teknodiyalog.com/genis-aci-objektif-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler/
http://teknolojizzi.blogspot.com/2013/08/genis-ac-objektif-alrken-dikkat.html
http://www.onayhaber.com/2013/08/genis-ac-objektif-alrken-dikkat.html
http://annelergunuhediyesi2013.blogspot.com/2013/08/genis-ac-objektif-alrken-dikkat.html

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.